EN
12.06. 2017

Asianajotoimisto Jussi Laakan Turun toimipisteeltä hoituvat toimeksiannot maanlaajuisesti


Anniina Mäkikyrö

ElectroCityn Werstaan neljännessä kerroksessa toimii Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy, jossa työskentelevät varatuomari, asianajaja Johanna Ikonen sekä lakimiesharjoittelija, opiskelija Anniina Mäkikyrö. Oulusta lähtöisin oleva yritys tarjoaa yksityishenkilöille, yrityksille ja yhdistyksille oikeudellisia palveluita. Laakan toimistot sijaitsevat Helsingissä, Oulussa ja Turussa, mutta toimipisteiden kautta palveluntarjonta kattaa koko Suomen. Lakimiehillä on omat erikoistumisalansa ja yhdessä he pystyvät tarjoamaan asiakkailleen laaja-alaiset ja laadukkaat palvelut oikeudellisissa ongelmissa.

Asianajotoimisto avasi Turun toimipisteensä Werstaan tiloihin tämän vuoden maaliskuussa. Asiakaskontakteja hoidetaan Turusta maanlaajuisesti, eikä asiakkaita välttämättä enää edes tapaa kasvotusten. Sähköpostin ja Skypen välityksellä toimeksiannot hoituvat välimatkojenkin päästä.

Turun toimipisteen naisista Ikonen on kotoisin Imatralta, mutta asunut Helsingissä lähes parikymmentä vuotta, kunnes muutti Turkuun tänä keväänä toimipisteen avautumisen myötä. Mäkikyrö puolestaan on lähtöisin Oulusta ja opiskelee neljättä vuotta Turun yliopistossa oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Hän tekee parhaillaan myös notaarityötään kilpailuoikeudesta. Erikoistumisalakseen naiset mainitsevat asunto- ja kiinteistökaupan, johon liittyviä toimeksiantoja on Turun toimipisteellä noin 80 prosenttia tapauksista. Mutta miksi juuri asianajajan työ kiinnostaa heitä?

– Lapsuuteni toiveammatti oli poliisi, mutta olin liian lyhyt, joten hainkin sitten oikeustiedettä opiskelemaan, Ikonen nauraa. Olen kiinnostunut siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja haluan omalta osaltani edistää oikeudenmukaisuutta ja totuutta. Nyky-yhteiskunta on monimutkainen. On pysyttävä mukana ajan hengessä, että tietää, mitä ympärillä tapahtuu. Olen hyvin asiakaslähtöinen asianajaja, ja pyrin aina asettumaan asiakkaan rooliin esimerkiksi oikeudenkäyntikustannuksia mietittäessä. Asiakkaiden persoonat jäävät usein mieleen. Muistan eräänkin vanhan herran, joka leipoi minulle suklaakakun kiitokseksi, kun avustin häntä oikeudellisessa asiassa, Ikonen hymyilee.


Johanna Ikonen

Mäkikyröllekään lakiura ei ollut itsestään selvä valinta, vaan hän pohti lukion jälkeen lääketieteellisen ja oikeustieteellisen tiedekunnan opintojen välillä. Oikeustiede kuitenkin kiinnosti enemmän.

– Minua kiinnostaa ihmisten kanssa työskentely. Tässä työssä pääsee auttamaan ihmisiä ja edistämään heidän asioitaan. Harjoittelujeni kautta olen päässyt näkemään tämän ammatin eri osa-alueita ja tapaamaan erilaisia ihmisiä. Mikään juttu ei ole samanlainen. Minulta löytyy nuoruuden intoa ja oppimisen iloa. Haluan saada harjoittelustani kaiken irti. Lakimies on selkeä ammatti, mutta alalla voi työskennellä myös konsulttina, asianajajana tai tuomarina. Parasta on se onnistumisen tunne, mikä syntyy ratkaisun löydyttyä, kun liikkeelle on lähdetty nollatilanteesta. Tulee tunne, että tätä varten on tehty töitä. Se tunne on hyvin voimaannuttava. Positiivista palautetta on myös aina mukava saada, se auttaa eteenpäin, Mäkikyrö kertoo.

Asianajajalta vaaditaan pelisilmää monenlaisissa oikeudellisissa tilanteissa. Oma taitonsa on tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen ja kestää kritiikkiä, jota toisinaan saa, sekä ottaa siitä opiksi.  Stressin ja paineensietokykyäkin koetellaan. Moni juttu saattaa venyä vuosien mittaiseksi, jolloin pitkäjänteisyys punnitaan. Kun näiden ominaisuuksien taustalle lisätään vielä riittävästi kunnianhimoa, syntyy asianajaja, joka nauttii työstään ja vapaudestaan tehdä työtä ilman työaikoja, innolla ja uteliaisuudella. 

Werstasta molemmat naiset luonnehtivat pirteäksi ja kivannäköiseksi työympäristöksi, jossa viihtyy.

– On mukava tehdä töitä, kun on elämää ympärillä, he toteavat lopuksi.