EN
28.02. 2017

Riskitor Oy:n Jaakko Ranta auttaa yritysjohtajia hyödyntämään juridiikkaa

Werstaassa työpistettä pitää Riskitor Oy:n lakimies Jaakko Ranta, joka aloitti yritysjuridiikan tehtävissä vuonna 2006. Samalta vuodelta ovat hänen pisimmät asiakassuhteensa. Omaa yritystään hän on pyörittänyt vuodesta 2014. Ranta on vahvasti kaupallisesti orientoitunut lakimies, jonka tavoitteena on löytää liiketoiminnan kannalta parhaita ratkaisuja.

– Palveluni on tarkoitettu vain yrityksille ja yrittäjille, joilla on omaa liiketoimintaa. Autan yrityksiä liiketoiminnan päätöksenteossa. Olen mukana yrityskaupoissa, sukupolvenvaihdoksissa, yritysrakenteen muokkauksissa sekä apuna tärkeissä sopimuksissa, joissa saattaa olla epäselvyyksiä siinä, miten kannattaa toimia, hän kertoo.

Lakimiehiä on erilaisia ainakin erikoisosaamisen, yrityksen palvelumallin ja kohderyhmän osalta. Millä tavoin Jaakko Ranta itse luonnehtii itseään lakimiehenä?

– Toisin kuin monet lakimiehistä kuvittelevat, en koskaan ole oikeudenkäynneissä enkä hoida riita-asioita. Sen sijaan autan yritysjohtajia päätöksenteossa ja niiden toteuttamisessa. Missioni onkin auttaa yritysjohtajia hyödyntämään juridiikkaa. Esimerkiksi sata prosenttia tuloslaskelman luvuista perustuu joko sopimuksiin tai suoraan lainsäädäntöön. Näiden sääntöjen ymmärtäminen firman pyörittämisessä melkein yhtä tärkeä asia kuin markkinointi. Yritysjohtajien pitäisi laajemminkin vaatia juristeilta enemmän ja sellaisia palveluita, jotka tukevat bisneksen tekemistä, Jaakko painottaa.

 
Jaakko pitää uusien latujen hiihtämisen vapaudesta niin töissä kuin vapaa-ajalla.

Yrityksen nimi Riskitor muodostuu sanoista risk it or, toisin sanoen; riskeeraa tai varmista tavoitteidesi toteutuminen. Liikejuristina Jaakon tehtävänä onkin auttaa yrittäjiä ja yritysjohtajia saavuttamaan liiketoiminnan taloudellisia tavoitteita hallitsemalla toiminnan riskit. Millä tavoin asiakkaan tavoitteiden toteutuminen sitten varmistetaan?

– Liiketoiminnassa otetaan aina riskejä. Sitä voisi verrata vaikka skeittaukseen. Aina kun yrität uutta temppua, otat riskin. Mitä näyttävämmän tempun haluat tehdä, sitä suurempi riski on otettava. Silti pitkällä aikavälillä pärjäävät ja hengissä selviävät ne, jotka ymmärtävät oman riskinottokykynsä rajat. Aloittava yritys ei voi ottaa suuryrityksen kanssa samoja riskejä, ja skeittilaudalla on pysyttävä pystyssä tasamaalla ennen rampille menoa. 
Asiakkaani pääsevät avullani valitsemaan varmimman tien. Henkilökohtaisesti pidän suhteellisen yksinkertaisista ratkaisuista. Ymmärrettävät ratkaisut toteutuvat varmemmin kuin monimutkaiset, Jaakko täsmentää.

Millaisissa projekteissa tämä ratkaisukeskeinen lakimies kokee olevansa parhaimmillaan?

– Olen parhaimmillani, kun pitää yhdistellä monenlaisia asioita ja nähdä metsä puilta. Erityisesti yritysjärjestelyt ja -kaupat tarjoavat hyvää haastetta. On otettava huomioon monenlaisia asioita. Etenkin jos muutetaan jotain, täytyy tiedostaa, mitkä sen seuraukset ovat. Minulla on vahva kaupallinen ja hyvin ratkaisukeskeinen lähestymistapa, olen hyvä näkemään kokonaisuuksia ja erottamaan, mikä on olennaista, mikä tässä on se juttu. Järkevä hinnoittelu palveluistani on myös tärkeää alalla toimiessa. Jos minun kaltaiseni juristin jostain löytää, niin kannattaa pitää kiinni! Jaakko vihjaisee.

Jaakko Rannan työmatkat taittuvat Hirvensalosta polkupyörällä läpi vuoden.

Osoitteesta riskitor.fi löytyy Jaakon 100+1 vinkkiä siitä, miten yritysjohtaja voi hyödyntää juridiikkaa liiketoiminnassa. Mistä idea vinkkaamiseen onkaan saanut alkunsa ja mihin vielä tarvitaan lakimiehiä, kun on Google?

– Olen matkani varrella oppinut monenlaisia asioita ja konsultoinut yli 500 Suomessa toimivaa yritystä sekä kouluttanut saman verran toimitusjohtajia. Vinkkejä vain tipahtelee, eikä se ole keneltäkään pois, että jaan tietämystäni. Nettisivuiltani voi tilata vinkit myös suoraan sähköpostiin. Päivän vinkkinä neuvoisin lukijoita: Ei kannata allekirjoittaa mitään, mitä ei ymmärrä! Googlen aikakaudella voisi miettiä paremminkin sitä, mikä on lakimiehen lisäarvo. Kun sopimusmalleja löytyy helposti netistä, lisäarvoni ei selvästikään ole siinä, että kirjoitan asiakkaille sopimuksia. Lakimiehenä pyrin tekemään sellaisen sopimuksen, joka vastaa yrittäjän tarpeita ja tavoitteita. Lisäarvo on siinä, että varmistan yritysjohtajan tavoitteiden toteutumisen, Jaakko pohtii.

Millaisia tulevaisuuden visioita pyörii yrityslakimiehen mielessä?

– Minua kiinnostaa legal tech eli mitä tällä alalla teknologialla voidaan saada aikaan. Olen kehitellyt softaa, jolla tehdään myyntisopimuksia ja tarjouksia. Olen kiinnostunut myös legal designista ja siitä, miten asiat ilmaistaan. Esimerkiksi sarjakuvaksi muotoiltu sopimus voi olla täsmällisempi ja selkeämpi sen osapuolille kuin perinteinen sopimusmuoto. Se voi toteuttaa tarkemmin niitä tavoitteita, joihin sopimuksella pyritään. Sopimus voi sisältää kuvia, videoita tai tavallista selkokielisempää tekstiä. Informaation jalostaminen oikeaan muotoon on tapauskohtaista. Enää ei ole vain juristien etuoikeus ymmärtää juridiikkaa. Juridiikan maailma ja sen kielen ymmärtäminen kehittyvät, kun asiakkaat osaavat vaatia parempaa kommunikaatiota ja sen ymmärtämistä, Jaakko kertoo.

Miten lakimies on viihtynyt Werstaalla, ja miksi työpisteen sijainniksi valikoitui juuri Werstas?

– Olen viihtynyt erittäin hyvin. Minulla oli aiemmin työhuone tylsässä toimistohotellissa, mutta siirryin Werstaalle, koska tämä on elävä paikka. Täällä on muita yrityksiä ja ihmisiä sekä upeat tilat, joihin on hyvä tuoda vieraita. On tosiasia, että luovuus ja innovatiivisuus kukoistavat tällaisessa ympäristössä. Tiesitkö muuten, että kuorolaulajat ovat keskimääräistä luovempia työntekijöitä? Jaakko heittää vastakysymyksen.